Slavuj polbu proizvodimo u Kursku, poljoprivrednoj i ekološki čistoj oblasti Rusije. Glavna prednost polbe nad pšenicom i drugim žitaricama je visok sadržaj proteina i prisustvo 18 aminokiselina. To znači da polba može skoro u potpunosti zameniti namirnice životinjskog porekla. Blagotvorni izvor proteina
O PROIZVODU:
Početkom 21. veka ljudi su ponovo počeli da obraćaju pažnju na polbu – jednu od prvih obrađivanih žitarica u istoriji čovečanstva – koja se kao poljoprivredna kultura uzgaja već preko 10 hiljada godina. Ova blagotvorna žitarica skoro je u potpunosti zamenjena drugim, produktivnijim vrstama pšenice i lakšim za obradu. Ipak, u pogledu zdravstvenih beneficija, polba daleko nadmašuje sve moderne sorte pšenice.
PREDNOSTI POLBE:
Glavna prednost polbe nad pšenicom i drugim žitaricama je visok sadržaj proteina i prisustvo 18 aminokiselina. To znači da polba može skoro u potpunosti zameniti namirnice životinjskog porekla. Druga značajna prednost ove žitarice ogleda se u visokom sadržaju vlakana u njoj, što pogoduje brzom i trajnom osećaju sitosti i doprinosi boljoj apsorpciji hranljivih nutrijenata i jačanju imunog sistema. U polbi postoje vitamini B grupe (B1, B2, B3, B6, B12), vitamin E i veliki broj mikroelemenata bitnih za ljudski organizam, kao što su: magnezijum, cink, gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, selen, bakar i mangan. Zanimljivo je, međutim, da je polba iznenađujuće niskokalorična sa svega 127 kcal na 100 g sirovog proizvoda, pa se, prema tome, polba može bez straha koristiti pri bilo kakvom režimu ishrane.
PREPORUČUJE SE:
Polba povećava snagu i elastičnost krvnih sudova, poboljšava rad srca, smanjuje rizik od dijabetesa i snižava nivo masnih naslaga i toksina. Zbog toga se jela od polbe preporučuju, pre svega, osobama sa povišenim nivoom holesterola i šećera u krvi. Takođe, ova žitarica stimuliše rast mišića i jača koštano tkivo, pa je izuzetno pogodna za decu, starije osobe, trudnice i dojilje, kao i za osobe koje podnose teže fizičke i mentalne napore.
Vidi još informacijaVidi još informacija