Tajna kvaliteta naših pahuljica je jednostavna. Uzimamo celo zrno prosa. Očistimo ga od ljuske, pri tome ne oštećujemo unutrašnju opnu zrna. Proparimo ga i spljoštimo pod pritiskom. Tako naše pahuljice ostaju nutritivno podjednako kvalitetne kao i celo zrno prosa. Na taj način vam omogućavamo pripremu zdravog i kvalitetnog doručka za samo nekoliko minuta bez kuvanja. Budite nam snažni i zdravi. Prijatno!
Proso – danas donekle zanemarena žitarica – ima drevnu istoriju i počinje da se uzgaja 10 hiljada godina p.n.e. u oblastima severne Kine. Kaša od prosa je od davnina bila poznata u severnoj Africi, Grčkoj i u većem delu Azije. U srednjem veku, pre popularizacije krompira i kukuruza, proso je bio jedna od najzastupljenijih žitarica, pogotovo u zemljama Istočne Evrope.
PREDNOSTI PROSA:
Proso se smatra žitaricom sa najmanjim alergenskim potencijalom. Po sadržaju belančevina proso prevazilazi pirinač i ječam, a po procentu masti ga prevazilazi samo ovas. Proso sadrži esencijalne aminokiseline, kao što su: treonin, valin, lizin, leucin, prolin i histidin. U njegov sastav ulaze i vitamini: K1 (filohinon), koji je značajan za proces koagulacije, vitamin A (beta-karoten), koji ima ulogu u sintezi vidnog pigmenta – rodopsina – pa je na taj način pogodan za sprečavanje očnih bolesti, kao i vitamini B grupe (B1, B2, B3, B4, B5 i B9), koji su bitni za normalno funkcionisanje organizma usled njihove uloge u ključnim reakcijama metabolizma. Proso je bogat i velikim brojem značajnih mikroelemenata, kao što su: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, fosfor, gvožđe, aluminijum, jod, kobalt, bakar, mangan, molibden i mnogi drugi.
PREPORUČUJE SE:
Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala proso se preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim alergijskim reakcijama, osobama koje pate od gastroenteritisa i pankreatitisa. Hranljivi elementi iz prosa utiču i na jačanje imuniteta i regulaciju metabolizma, pa se, prema tome, ova žitarica preporučuje i u ishrani dece i trudnica.
Vidi još informacijaVidi još informacija