Slavujevo proso proizvodimo u ekološki čistoj oblasti Rusije. Veoma se trudimo da prirodno proizvodimo sve žitarice koje gajimo. Zrno prolazi višestruki proces čišćenja, ali ga pri tome ne oštećujemo ni na jedan način. Zato je naše zrno prosa jarke svetlo-žute boje, prijatnog mirisa i neponovljivog ukusa.
Oproizvodu:
Proso – danas donekle zanemarena žitarica – ima drevnu istoriju i počinje da se uzgaja 10 hiljada godina p.n.e. u oblastima severne Kine. Kaša od prosa je od davnina bila poznata u severnoj Africi, Grčkoj i u većem delu Azije. U srednjem veku, pre popularizacije krompira i kukuruza, proso je bio jedna od najzastupljenijih žitarica, pogotovo u zemljama Istočne Evrope.
PREDNOSTI PROSA:
Proso se smatra žitaricom sa najmanjim alergenskim potencijalom. Po sadržaju belančevina proso prevazilazi pirinač i ječam, a po procentu masti ga prevazilazi samo ovas. Proso sadrži esencijalne aminokiseline, kao što su: treonin, valin, lizin, leucin, prolin i histidin. U njegov sastav ulaze i vitamini: K1 (filohinon), koji je značajan za proces koagulacije, vitamin A (beta-karoten), koji ima ulogu u sintezi vidnog pigmenta – rodopsina – pa je na taj način pogodan za sprečavanje očnih bolesti, kao i vitamini B grupe (B1, B2, B3, B4, B5 i B9), koji su bitni za normalno funkcionisanje organizma usled njihove uloge u ključnim reakcijama metabolizma. Proso je bogat i velikim brojem značajnih mikroelemenata, kao što su: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, fosfor, gvožđe, aluminijum, jod, kobalt, bakar, mangan, molibden i mnogi drugi.
PREPORUČUJE SE:
Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala proso se preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim alergijskim reakcijama, osobama koje pate od gastroenteritisa i pankreatitisa. Hranljivi elementi iz prosa utiču i na jačanje imuniteta i regulaciju metabolizma, pa se, prema tome, ova žitarica preporučuje i u ishrani dece i trudnica.
Vidi još informacijaVidi još informacija