Plodovi oblepihe bogati su vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C, PP, E pektinom, belančevinama, a sadrže i tanine, organske kiseline, fitoncide. Fitoncidi se još nazivaju „prirodnim antibioticima“.
Njihova upotreba je bezbedna i bez posledica koje mogu da prouzrokuju antibiotici dugotrajnom upotrebom.
Uz odgovarajući način života, i pravilnom ishranom, fitoncidi značajno utiču na kvalitetno poboljšanje imunog odgovora organizma.
Oblepiha pospešuje rad metabolizma, jača zidove krvnih sudova i čini ih elastičnim, poseduje antioksidantna svojstva.
Bogat nivo vitamina čini snažnu potporu u slučaju avitaminoze, anemije, a zbog idealno izbalansiranog odnosa vitamina koje sadrži, koristi se kao podrška u tretmanu bolesti oka.
Primenjuju se kod:
• izostanka adekvatnog imunog odgovora
• prevencije nastanka virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta
• onkoloških oboljenja
• bolesti koje su povezane sa starenjem
• povišene telesne temperature
• povišenog krvnog pritiska
• čira želuca i dvanaestopalačnog creva
• ulceroznog kolitisa
• hroničnog tonzilitisa
• rekovalescencije
• anemije
• nadoknade vitamina i minerala
• opšteg jačanja organizma
• velike potrebe organizma za vitaminom C
• avitaminoza vitamina A
• autoimunih oboljenja
• detoksikacije jetre
• podrške kod radio i hemioterapije
Upotreba oblepihe daje dobre rezultate i pomaže kod problema i oštećenja očnog aparata kao što su:
• traume
• ranice i defekti rožnjače
• konjuktivitis
• povrede očiju izazvane zračenjem i opekotinama
Vidi još informacijaVidi još informacija