Sta je to liofilizacija?
Liofilizacija je do sada najkvalitetniji proces sušenja voća. Voće se najpre zamrzava na izuzetno niske temperature, a zatim se vrši uklanjanje vlage iz proizvoda pomoću vakumskog sistema. U zavisnosti od proizvoda i recepta proces sušenja traje i do 25 sati. U samom proizvodu se dešava proces dehidratacije pa iz samog voća ili povrća isparava više od 95% vode, zadržavajući u potpunosti sve nutritivne i hranljive vrednosti, boju, miris i ukus. Liofilizovano voće ubraja se u izuzetno kvalitetne, zdrave i prirodne namirnice. Može se koristiti samostalno kao užina, ili kao dodatak za ovsene kaśe, kolače, smutije i slično.
Proces liofilizacije dizajniran je u proslom veku kada je NASA u potrazi za novim tehnologijama, tragala za tzv „svemirskom“ hranom. Hranom koja ce imati sve nutritivne vrednosti a koja je laka i jednostavna za upotrebu.
Tako su došli do procesa liofilizacije, gde su obroci kuvani, potom zamrzavani i u vakumskim komorama sušeni kako bi se izvukla voda iz njih… 95% nutritivnih vrednosti je sačuvano sa samo 20% tezine od stvarne težine hrane.
1969. godine freeze dried hrana je prvi put letela za svemir u okviru Apollo 2 misije na Mesec i od tada je sve do danas na svim letovima, zvanični način snadbevanja hranom astronauta.
• 100% prirodno
• 100% zdravo
• Bez dodatih šećera
• Bez veštačkih boja
• Bez alergena
• Bez glutena
Vidi još informacijaVidi još informacija