Amarant ili štir je žitarica poreklom iz Južne Amerike. Koristili su je Asteci, a danas je ponovo otkrivena zbog izuzetne hranljivosti. Amarant je odličan izvor belančevina, dijetetskih vlakana i minerala, naročito gvož_x001c_đa i magnezijuma. Pogodan je za uravnoteženu ishranu vegetarijanaca i korišćenje tokom posta. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.
Priprema: Zrna očistiti, oprati i sipati u sud sa ključalom vodom (1 deo zrna, 2-3 dela vode), za orašast ukus zrna propržiti u suvom tiganju. Koristi se za pripremu hleba i kolača, dodaje se supama, salatama i raznim jelima od žitarica.
Sastojak: 100% amarant.
Može da sadrži u tragovima soju, gluten, susam, kikiriki, lešnik i badem.
Vidi još informacijaVidi još informacija