Energetska efikasnost tehničkih uređaja

Veća energetska efikasnost znači uštedu električne energije i racionalniju životnu sredinu

Treba da kupiš mašinu za pranje veša ili sudova, frižider, zamrzivač, klimu, TV ili monitor? Obrati pažnju šta piše na nalepnici o energetskoj efikasnosti. Da li će tvoj novi aparat ili uređaj trošiti manje ili više struje zavisi od energetskog razreda uređaja.

Prema istraživanjima u Srbiji, potrošnja energije je do 5 puta veća nego u zemljama Evropske unije. Prilikom odabira uređaja ili aparata sa dobrom energetskom efikasnošću uštedećeš struju i do 50%.

Razlika u potrošnji električne energije nije zanemarljiva. Između najniže i najviše energetske klase ona varira od 30 do 80%.

energy-image-1energy-image-2
Nove ikone za označavanje energetske efikasnosti uređaja

A. Novi QR kod može da se skenira pomoću pametnog telefona za više informacija.
B. Energetski razred
C. Godišnja potrošnja energije
D. Zapremina fioka za zamrzavanje (kod uređaja koji imaju ovu karakteristiku)
E. Zapremina fioka za zamrzavanje i fioka izvan zamrzivača (kod uređaja koji imaju ovu karakteristiku)
F. Nivo buke koja se prenosi vazduhom (na skali sa četiri klase, kod uređaja koji imaju ovu karakteristiku)

Koje informacije sadrži energetska nalepnica na uređajima

Zakonom o efikasnom korišćenju energije u Republici Srbiji 2013. godine odlučeno je da proizvodi koji troše struju moraju imati oznaku energetske efikasnosti. U početku je to pravilo važilo samo za neke uređaje za domaćinstvo, a danas obuhvata većinu njih.

Na energetskoj nalepnici su istaknute brojne korisne informacije koje te upoznaju sa parametrima energetske efikasnosti određenog uređaja. Sadržaj energetskih nalepnica se razlikuje od uređaja do uređaja (nije isti za frižider, mašinu za veš, klimu, televizor i druge uređaje), ali neke od najvažnijih oznaka su:

 • Energetska klasa uređaja – Prikazana skalom od A do G (ili od A+++ do D po prethodnoj klasifikaciji)
 • Godišnja potrošnja energije – Izražena u kilovat-časovima struje godišnje (kWh/godišnje)
 • Nivo buke – Izražen u decibelima (dB)
 • Oznake energetske efikasnosti

  Od marta 2020. godine svi novi proizvodi imaju dve oznake. Na jednoj je prikazan razred u koji je proizvod trenutno svrstan, a na drugoj se može videti njegova efikasnost na skali od A do G koja je stupila na snagu 2021. godine.

  Nova oznaka energetske efikasnosti koja sadrži QR kod važi od 1. marta 2021. godine. Energetska efikasnost uređaja neće se promeniti. Promenila se samo ocena, odnosno slovo na oznaci energetske efikasnosti, ne i efikasnost proizvoda.

  Starom skalom za ocenu energetske efikasnosti su obuhvaćena četiri razreda, od A- do A+++, što je zbunjujuće i ne omogućava razlikovanje i stepenovanje proizvoda koji se odlikuju visokom, srednjom i niskom energetskom efikasnošću.

  Budući da prema novim pravilima energetski razred A prelazi u F, novi niži razredi i dalje su efikasni prema trenutnim standardima. Međutim, vrh skale oslobađa se za označavanje efikasnijih tehnologija koje tek treba da se pojave.

  Baza podataka o energetski efikasnim uređajima

  Baza podataka daje dodatne informacije o proizvodima koje se ne nalaze na nalepnici i od velike je koristi potrošačima, maloprodajama i institucijama za nadzor tržišta. Svi uvoznici, ovlašćeni predstavnici i proizvođači pre nego što proizvode isporuče evropskom tržištu moraju da u bazu podataka unesu podatke o svojim proizvodima.

  Baza podataka sa energetskim i tehničkim karakteristikama uređaja nalazi se na QR kodu na nalepnici.

  Maestro credit card iconMaster card iconDina card iconVisa card iconAmerican express card icon
  Banca intesa icon
  master card secure iconvisa secure card icon
  Maestro credit card iconMaster card iconDina card iconVisa card iconAmerican express card icon
  Banca intesa icon
  master card secure iconvisa secure card icon
  eTrustmark